maandag 11 april 2016

Panamapapers 2

Vandaag werd bekend dat Jeroen Rijpkema van de afdeling Private Banking van ABN Amro verklaart zich niet schuldig te maken aan belastingontduiking. Wel beweert hij dat beleggingen van vermogende particulieren ondergebracht zijn onder een andere naam op Guernsey.
Een andere naam kan ik ook lezen als een valse naam. En waarom niet gewoon bij een in Nederland? De ABN Amro bank bijvoorbeeld? En waarom onder een valse naam?

Die vragen zijn heel makkelijk te beantwoorden. Je gaat je enorme vermogen niet beleggen bij een bank in Nederland, omdat je dan simpelweg teveel belasting moet betalen. En het zou toch wel wat zijn als je van je extreme vermogen ook nog iets aan de belasting moet geven. Precies wat alle mensen die onder, of rond de armoedegrens leven gewoon wel moeten. En als die mensen dat niet doen, dan legt de belasting beslag, tot op de laatste zweetsok die er in huis te vinden is.

De ABN Amro bank is natuurlijk niet de aangewezen bank om je geld in bewaring te geven. Die bank is bijna failliet geweest. Valt onder het zojuist genoemde belastingstelsel en geeft net als de andere Nederlandse banken allang geen normale rente meer over je spaarcenten. Die optie valt dus ook al snel af.

Dan is er nog maar één optie over. Je maakt een handig bankaccount aan in een andere staatje, waar bijna nooit iemand van heeft gehoord en dat een heel voordelig belastingtarief hanteert. Dit doe je onder een valse naam, want anders kan de belasting je zo traceren en alsnog hun centen opeisen.


Dit alles komt nooit aan het licht, omdat de grootste topman van ABN natuurlijk niet Bert Meerstadt was. Die overigens onmiddellijk aftrad nadat zijn naam was genoemd in die nare panama papiertjes. De belangrijkste man is natuurlijk Gerrit Zalm. Jarenlang heeft hij als minister van Financiën ons belastinggeld over de balk mogen smijten en verduisteren. Hij weet dus als geen ander hoe het werkt om nog meer geld weg te sluizen naar malafide firma’s, liefst in het buitenland. Elke beschuldiging wuift hij lachend weg en zegt natuurlijk dat het moreel verwerpelijk is. Hij weet allang naar welke dwergstaat de financiële criminelen hun geld gaan brengen als deze storm is gaan liggen. En dan is het een kwestie van tijd, tot het volgende schandaal zich aandient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten