donderdag 7 april 2016

Referendum - de uitslag

De stemmen zijn geteld. De uitslagen zijn binnen. Ruim 30% van de kiezers heeft gestemd. Dit betekent dat dit referendum geldend is. De PvdA heeft ons beloofd dat ze dan het referendum bindend zal vinden en de VVD, iets voorzichtiger, zal opnieuw moeten gaan praten. D66 is natuurlijk de allergrootste verliezer. Ze hebben zich enorm ingezet daar met hun stemvoor-campagne. Maar ook zijn zij de bedenkers van het referendum. Ik denk dat de hele discussie en de opkomst wel duidelijk maken dat wij als volk niet zo erg zitten te wachten op dit soort referenda. Toch stroomden de sociale media vol in de laatste paar dagen en er groeide blijkbaar toch een interesse. Dat ligt niet zozeer aan de uitslag ten opzichte van wat er nu met Oekraïne gaat gebeuren, maar meer aan de gevolgen die dit in en voor Europa kan gaan hebben.

Eerst moet Rutte nu opnieuw gaan praten met zijn kabinet en daarna met de Tweede Kamer. Daarna ook nog een keer met de Eerste kamer. Ik denk dat het op twee fronten fout gaat. Dit zijn voorlopige uitslagen, Ze gaan nu eens goed kijken of ze de benodigde 3% stemmen kunnen vinden die ze stiekem toch nog ongeldig kunnen verklaren. Dan hoeft er geen gesprek plaats te vinden, want dan is het referendum ongeldig. Mochten ze dat niet doen, dan gaat Rutte praten met zijn mensen. Dit gesprek is duidelijk. Ze zullen onze mening naast zich neerleggen en dat verdrag alsnog ratificeren.

Als Nederland die handtekening niet zet volgt er een hoop lawaai in Europa. Wij zijn dan de enige die dwarsliggen in dit plan. Niemand binnen de EU gaat ons dat in dank afnemen. De anti-EU campagne in Groot-Brittannië vaart er wel bij voor hun referendum in juni. Ik denk dat er een sterke lobby vanuit Duitsland plaats zal gaan vinden met dreigementen om ons eruit te gooien. Misschien willen wij wel graag uit de EU. De Britten zullen dit aangrijpen als een zie-je-wel en gaan massaal tegen de EU stemmen dan. Ook dat hun premier in de panamapapers voorkomt werkt niet in het voordeel van het voor-kamp aldaar.

Ook de wat terughoudende landen binnen de EU zullen zich nu achter de oren krabben en nog eens nadenken of zij misschien ook niet iets feller hun stem kunnen laten horen.
In het Justus Lipsius gebouw zijn ze al voorbereidingen aan het treffen voor de plaatsing van de steen: “Eerste steen weggehaald door Jan Roos – 6 april 2016”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten