maandag 4 april 2016

Panamapapers

De Panamapapers zorgen voor nogal wat ophef wereldwijd. Vooral in Europa komen ze op een ongelukkig moment. Of juist een heel gelukkig moment. Een van de hoofdpersonen nu is de Oekraïense president Poroshenko. Hij zou geld wegsluizen naar een bedrijf dat officieel is gevestigd op de Maagdeneilanden. Dit alles onder de leiding van het Panamese Juridisch adviesbureau Mossack Fonseca & Co.
Het ligt er natuurlijk aan welke kant je op wilt met het associatie verdrag, waarover wij mogen stemmen aanstaande woensdag, of het als ongelukkig of gelukkig kan worden beschouwd. Het is al jaren bekend dat staatshoofden van dit soort regimes als corrupt worden aangemerkt. Ook de Russische president Poetin wordt hier nu van beschuldigd. Alsof het een verrassing is dat dit soort lieden via achterdeuren hun geld parkeren om zo financiële voordelen te halen voornamelijk op belastinguitgaven.



Volgens mij zijn veel mensen jaloers op deze mensen dat ze zelf niet op dat idee zijn gekomen en dus nu naar hun eigen idee teveel belasting hebben betaald. Misschien is het een idee om een verdeelsleutel te maken en elke burger het teveel betaalde geld terug te geven. Dit is natuurlijk volstrekte onzin en ook totaal onhaalbaar.
Wel fijn is het om te lezen dat ook topvoetballer Lionel Messi zich hieraan heeft schuldig gemaakt en dus nog meer geld overhoudt van zijn toch al veel te hoge salaris. Of vinden wij de extreme salarissen van voetballers wel prima, maar dat van staatshoofden weer niet?

Het is ook wel erg schokkend dat Nederlandse firma’s zich hebben gemeld om mee te doen aan dit Panama schandaal. Alsof wij nu enorm geschokt zijn. Ik snap de ophef totaal niet. Natuurlijk staan er Nederlandse bedrijven bij, of denken wij echt dat onze bedrijven zich braaf aan ons stelsel houden en niet verder kijken of er ergens voordeel te halen valt? Rijk zijn wordt je immers het snelst door zo min mogelijk uit te geven. Dat is nou eenmaal een gouden regel bij rijke mensen.

Kortom, dit is een enorm opgeklopt verhaal waar een paar journalisten graag mee willen scoren, maar wat gewoon een open deur is. We moeten dus niet doen alsof we dit allemaal niet wisten en nu zo snel mogelijk die mensen aan de schandpaal zetten. Ik denk dat het voor veel Nederlanders nu alleen maar interessant is, omdat Poroshenko genoemd wordt.
Storm in een glas water.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten